5 tips om je documenten te beschermen tegen hackers

5 tips om je documenten te beschermen tegen hackers

Er ontstaan steeds meer online bedreigingen. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de juiste bescherming en hulpmiddelen te hebben, om te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen bij je documenten kunnen komen en zo gevoelige informatie kunnen bemachtigen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je gegevens te beschermen!

Belangrijke bestanden opslaan in een ‘online vault’

De naam zegt het al; het is een kluis waar je bestanden in kunt plaatsen, zodat ze beschermd blijven. Een online vault is een beschermd gebied waar je alleen in kunt middels een sterke authenticatiemethode of een tweede stap van identiteitsverificatie (zoals jouw vingerafdruk, gezichtsherkenning, pincode of een code die je via e-mail of sms toegestuurd krijgt).

Verander je wachtwoorden op een regelmatige basis

Hackers verzamelen miljoenen inloggegevens in duistere online databases die zijn verzameld door eerdere datalekken. Zelfs met slechts één set inloggegevens proberen hackers vaak in te loggen op andere sites met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord, ervan uitgaande dat gebruikers hetzelfde wachtwoord hebben op alle platforms. Stiekem zijn er veel mensen die overal dezelfde inloggegevens gebruiken. Het gebruik van verschillende wachtwoorden van site tot site zal deze plan van aanpak een kleinere kans van slagen geven.

Gebruik niet dezelfde veiligheidsvragen op verschillende websites

Op dezelfde manier kunnen hackers je veiligheidsvragen beantwoorden en zo alsnog bij je gegevens komen. Zorg er daarom voor dat je overal verschillende veiligheidsvragen en antwoorden gebruikt, zodat zij er niet in slagen om met dezelfde gegevens over in te kunnen loggen. Als je dezelfde vraag op verschillende sites gebruikt, is het voor digitale kraker ongelooflijk makkelijk om vervolgens je wachtwoord opnieuw in te stellen voor al je accounts.

Gebruik valse informatie voor beveiligingsvragen om indringers te misleiden

Wachtwoord-reset-vragen gaan meestal om persoonlijke informatie, zoals de meisjesnaam van je moeder of de straat waar je bent opgegroeid. In plaats van dit naar waarheid in te vullen, kun je beter valse informatie gebruiken of juist iets totaal anders invullen zodat indringers meer moeite hebben om dit te raden (of beter nog; helemaal niet kunnen raden).

Gebruik een password manager

Password managers zijn programma’s die jouw wachtwoorden kunnen genereren en beheren. Ze kunnen lange en moeilijk te raden wachtwoorden genereren die jouw gegevens beter kunnen beschermen. Ze kunnen deze ook automatisch op websites opslaan, waardoor het gemakkelijk is om je wachtwoorden divers en moeilijk te kraken te houden.

Laat geen openbare sporen achter op sociale media

Dit is iets om rekening mee te houden. Iemand met kwaad in de zin kan gemakkelijk informatie verzamelen via je socialmedia-account(s). Deze informatie staat vaak gewoon openbaar en is voor iedereen zichtbaar. De namen van huisdieren, verjaardagen van kinderen, plekken waar je naartoe bent geweest voor je huwelijksreis zijn allemaal gebruikelijke antwoorden op wachtwoord-reset-vragen. Zelfs de straat waar je bent opgegroeid zou erop te vinden kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.