Bodemisolatie materialen
Hier is vaak geen ruimte voor. Voor bodemisolatie is een flexibel materiaal handig wat Voor bodemisolatie worden andere materialen gebruikt dan voor vloerisolatie. Het isolatiemateriaal kan in dat geval niet aangebracht worden door iemand die onder de vloer komt. in de kruipruimte gespoten kan worden. Hiervoor zijn de meest gebruikte materialen: EPS parels en chips. Een derde oplossing is het gebruik van zogenaamde isolatiematrassen. Om dit te kunnen plaatsen moet er wel in de kruipruimte voldoende ruimte zijn voor de isolatiespecialist om te kunnen werken.
EPS parels en chips
Een gemakkelijke methode voor het toepassen van bodemisolatie is het vullen van de kruipruimte met EPS parel of chips. Hiermee wordt de bodem bedekt wat ervoor zorgt dat kou vanuit de grond niet de kruipruimte en vervolgens uw woning intrekt. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte wordt er daarom een laag aangelegd van ongeveer 25 cm. Hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatiewaarde.
De korrels en chips zijn gemaakt van Polystyreen (EPS) en bestaan grotendeels uit lucht. Vergeleken met chips, zijn parels een stuk kleiner. Parels hebben een diameter van 3mm, chips ongeveer 3 cm. Het voordeel van de chips is dat deze minder snel blijven kleven als iemand naderhand in de kruipruimte moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer er een kabel getrokken moet worden onder de vloer of er leidingen zijn die onderhoud nodig kunnen hebben. In dat geval is chips de meest praktische oplossing.
Isolatiematrassen
Isolatiematrassen zijn plastic zakken met daarin EPS parels in combinatie met reflecterende folie. De matrassen hebben een dikte van 10 tot 12 cm. De materialen hebben een vergelijkbaar effect als de losse parels.
Liever geen schelpen
Een natuurlijk alternatief op de EPS parels, chips of isolatiematrassen zijn schelpen. Dit wordt nog wel eens gepromoot op bouwbeurzen, maar wordt in de praktijk niet vaak toegepast. Schelpen zijn een goed middel tegen vochtproblemen in de kruipruimte, maar hebben geen isolerende werking. Daardoor zal de kou vanuit de bodem nog steeds de kruipruimte ingaan.
Ondanks de geringe isolerende waarde zult u een effect zien op de stookkosten. Dat komt omdat een droge vloer en fundering, veroorzaakt door de schelpen, beter isoleert. EPS parels, chips of isolatiematrassen zorgen er ook voor dat vochtproblemen verdwijnen naast hun isolerende functie. Deze materialen isoleren ook de kou in de bodem en voorkomen daarmee warmteverlies of overdracht van kou in de kruipruimte. Daarom is het gebruik van schelpen voor isoleren af te raden.
Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor uw vloer?
Dat is niet direct te zeggen zonder de situatie onder de vloer te beoordelen. Wat het beste materiaal is hangt af van het huis en de situatie van de kruipruimte. Ook hangt het af van uw persoonlijke voorkeur. Het is daarom aan te raden een of meerdere erkende installateurs te vragen de kruipruimte te bekijken en een advies uit te laten brengen. Er zijn meerdere geschikte materialen die toepasbaar zijn. Wanneer u kunt kiezen uit meerdere oplossingen, heeft u hier een aantal belangrijke aandachtspunten:
Vloerisolatie is duurder dan bodemisolatie. Het heeft echter ook een beter isolerend effect en levert meer energiebesparing en comfort op dan bodemisolatie. Indien de kruipruimte en het budget dat toelaten is het advies om altijd voor vloerisolatie te kiezen.
Als de kruipruimte niet voldoende hoogte heeft (minder dan 30 cm bij houten vloeren of 50 cm bij betonnen vloeren) dan is vloerisolatie waarschijnlijk lastig. Bodemisolatie is dan vaak wel mogelijk en de enige oplossing.
Staat de kruipruimte veel onder water of heeft u last van optrekkend vocht? Als er hoog water in de kruipruimte staat kan dat tegen de vloerisolatie aankomen. Bodemisolatie drijft op water in de kruipruimte. Als er een groot vochtprobleem is, moet dit eerst worden verholpen voordat u de vloer isoleert.
Wilt u isolatiefolies maar heeft u last van muizen of ratten in de kruipruimte? Muizen en ratten kunnen de folie doorknagen waardoor de isolatiewaarde afneemt. Om dit te voorkomen moet u ervoor zorgen dat muizen niet meer in de kruipruimte kunnen komen. Isolatiespecialisten kunnen in dat geval speciale roosters plaatsen voor de ventilatiegaten. Daarnaast is het belangrijk om naden en kieren in de kruipruimte dicht te maken zodat ze daar niet doorheen kunnen.
Als er veel leidingwerk in de kruipruimte aanwezig is dan kan dat consequenties hebben voor de materiaalkeuze. Thermoskussens en isolatieplaten zijn dan lastig aan te brengen.
Nog een laatste tip: sommige vakspecialisten werken maar met een of twee typen isolatiematerialen. Zij zullen geneigd zijn u deze aan te raden. Het is daarom aan te bevelen altijd nog een offerte op te vragen bij een tweede isolatiespecialist.
Vloerverwarming
Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor meer comfort in uw woning. Wilt u dit comfort verder verhogen en besparen op de energiekosten, overweeg dan om ook vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte. Dit in tegenstelling tot radiatoren die plaatselijke stralingswarmte afgeven. De vloerverwarming wordt aangebracht op de schuimbetonvloer en ligt in de afwerkvloer.