Hoe bescherm je je computer tegen virussen?

Hoe bescherm je je computer tegen virussen?

Al zo lang dat computers er zijn, zijn er mensen die er kwaadaardige bedoelingen mee hebben. Er zijn daarom in de loop der jaren allerlei verschillende soorten virussen ontwikkelt die gegevens van je kunnen stelen, of je systeem zelfs kunnen platleggen. Bedreigingen zullen altijd blijven bestaan, voor elk systeem. Wat is hier nou tegen te doen? Hoe bescherm je jouw systeem tegen een virus?

Installeer antivirussoftware en voer regelmatig updates uit

Gelukkig zijn er veel mensen die dit al doen; een antivirussoftware installeren bij de aankoop van een nieuw systeem. Antivirussoftware is de eerste stap in de strijd tegen virussen en andere bedreigingen. Ze creëren de mogelijkheid om ze te verwijderen. We hebben antivirusprogramma’s nodig om onze computer en al onze bestanden veilig te houden, om externe apparaten te controleren op mogelijke bedreigingen en om onze pc’s te beschermen tegen malware die eenvoudig via het internet kan binnenkomen. Het is daarom ook van belang om altijd de antivirussoftware up-to-date te houden.

Wees voorzichtig met links die verwerkt zijn in e-mails

Hoewel een goed antivirusprogramma ook je e-mails scant, is het belangrijk dat je proactieve maatregelen neemt om niet op links of bijlagen te klikken die je niet vertrouwt. Grote e-mailproviders helpen u ook bij het screenen van uw e-mails op verdachte bestanden. Als vuistregel, klik niet op links in e-mails die je ontvangen hebt van onbekende bronnen zonder hun betrouwbaarheid te controleren (ongeacht hoe urgent of aantrekkelijk ze het ook maken).

Gebruik een firewall en verbeter de privacyinstellingen van je browser

Het gebruik van een firewall kan behulpzaam zijn bij het opstellen van een beveiligingsbeleid en regelen welk dataverkeer je netwerk binnenkomt en uitgaat. Sommige firewalls worden geleverd met ingebouwde antivirussen, zodat ze ook voorkomen dat virussen, trojans en andere schadelijke bestanden je netwerk binnenkomen. Een heel belangrijk ding om te onthouden, is om je firewall altijd ingeschakeld te houden voor realtime detectie en voor het bestrijden en/of voorkomen van bedreigingen.

Bovendien zorgt het aanbrengen van nodige beveiligingsaanpassingen in de privacyinstellingen van je webbrowser voor een betere beveiliging en houdt problemen buiten de deur.

Gebruik een pop-upblokker en pas je gebruikersaccountbeheer aan

Gebruik altijd een pop-upblokker voor je browser om een veilige online internetsessie te ervaren. Veel pop-ups zijn spyware en adware met kwaadaardige bedoelingen die je systeem kunnen beschadigen. Schakel op dezelfde manier de optie Gebruikersaccountbeheer in op uw computer, om ervoor te zorgen dat voor wijzigingen in je systeem toestemming van beheerdersniveau is vereist.

Creëer sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn een van de meest belangrijke schakels tussen systemen die voor jou van belang zijn. Je moet heel goed nadenken bij het maken van wachtwoorden en ze zo gecompliceerd mogelijk maken. Hoewel het fijn zou zijn dat je wachtwoorden gemakkelijk zou kunnen onthouden is het beter dat ze complex, maar veilig zijn. Een goede manier om sterke wachtwoorden te creëren, is door tekenreeksen te verzinnen. Dit zijn combinaties van alfanumerieke en speciale tekens om een langere (minimaal 8 tekens), onzinnige reeks tekens te creëren. Op deze manier maak je het ongewenste indringers niet makkelijk, wat uiteraard de bedoeling is!

Reacties zijn gesloten.