Koude voeten? Isoleer u vloer met schuimbeton met vloerverwarming

Koude voeten? Isoleer u vloer met schuimbeton met vloerverwarming

Zelf een betonvloer storten, egaliseren, schuren en polijsten?

In dit artikel vertellen we meer je hoe je zelf beton kan maken om te storten, egaliseren, schuren en vlinderen. We gaan even uit van een betonvloer storten van het begin af aan, dus inclusief graafwerkzaamheden en het plaatsen van een bekisting.

Stap voor stap een betonvloer storten

 1. Voorbereiding voor het storten van de beton
  Plak de wanden en muren af met folie grenzend aan de stortlocatie af. Gebruik bij uitzetten voorkeur een laser om het goed uit te zetten. Op deze manier kun je een zo vlak mogelijke betonvloer storten.
 2. Graafwerkzaamheden
  In sommige gevallen kan het nodig zijn om graafwerkzaamheden te verrichten om je dikte van je betonvloer te halen. Bijvoorbeeld wanneer je een fundering voor een schuur of tuinhuisje wilt storten. Graaf je, nadat je het oppervlak goed hebt uitgezet, de ondergrond af tot ongeveer 30 cm diep (denk aan de vorst rand). Hierna egaliseer je de ondergrond en plaats je eventueel isolatie van schuimbeton. Het voordeel van deze isolatie is dat je ondergrond extra stabiel is en de ondergrond niet vlak hoef te zijn. Breng over de afgegraven grond bouwfolie aan, zodat de ondergrond geen kans meer heeft om teveel water op te nemen en dat het vocht niet omhoog kan (optrekkend vocht).
 3. Bekisting
  Ga je een fundering storten? Dan heb je een bekisting nodig. Bekisting zorgt ervoor dat het beton op zijn plek blijft en de randen netjes worden afgewerkt.
 4. Breng eventueel betonwapening aan
  Betonwapening geeft je betonvloer extra stevigheid. Wapeningsstaal zorgt ervoor dat trekkrachten goed worden opgevangen, waardoor er ook bij intensief en langdurig gebruik geen sprake is van barsten en scheuren.
 5. Stort het beton
  Bereken hoeveel beton je nodig hebt door de oppervlakte te bepalen (lengte x breedte x hoogte). Overleg met degene die het verse beton aanlevert, hoeveel beton je precies nodig hebt. Heb je minder dan 1 kuub beton nodig? Dan is het het overwegen waard om zelf betonmortel te maken.
  Beton storten gebeurt met een speciale betonstorter aan de cementwagen of gewoon met behulp van kruiwagens.
 6. Afwerking voor het drogen
  Tijdens het storten van de betonvloer worden altijd luchtbellen gevormd. Besteed dus altijd aandacht aan het verdichten van het beton. De luchtbellen kunnen bij een klein oppervlak handmatig verwijderd worden met een trilnaald. Bij grote oppervlakken gebeurt dit trillen met een oppervlaktetriller met de naald is goed. Een andere manier om de betonvloer af te werken is door deze te vlinderen als deze bijna droog is.
 7. Verharden en drogen van de vloer
  Vers gestort beton is na 28 dagen volledig uitgehard. Wel is het al na een paar uur beloopbaar!
 8. Afwerken na het drogen
  Nadat de betonvloer droog is, kan deze op verschillende manieren afgewerkt worden. Denk aan impregneren voor het vuil, coaten kan ook, verven of polijsten. Hoe je een betonvloer moet polijsten, behandelen we verderop in het artikel.

Wil je vloerverwarming in de betonvloer aanbrengen? Doe dit dan op schuimbeton. Een betonvloer is ideaal voor vloerverwarming, omdat beton een hoge warmteoverdracht heeft.

Betonvloer egaliseren

Na het doorlopen van de stappen voor het storten van een betonvloer, met daarbij ook de afwerking voor het drogen, is de betonvloer egaal. Is je betonvloer niet effen of wil je deze nog voorzien van een vloerafwerking? Dan raden we het egaliseren van de betonvloer aan.

 1. Een betonvloer egaliseer je met egaliseercement. Dit is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar water toe te voegen. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en dat je deze voorbehandelt met een primer.
 2. Stort het egaliseercement uit over de vloer en gebruik een pleisterspaan om het egaliseercement te egaliseren tot een dikte van 1 à 3 mm. Laat dit vervolgens uitharden.

Betonvloer op schuren

Voordat je de betonvloer op wat voor manier dan ook gaat afwerken met iets anders, is het goed om je betonvloer te schuren. Ook wanneer je nieuwe betonvloer verregend is of zelfs bevroren is, is het belangrijk om de betonvloer te schuren. Houd er rekening mee dat het schuren van je betonvloer een tijdrovende klus is. Gebruik altijd de juiste schuurmachine en ga netjes te werk. Hoe je de betonvloer precies moet schuren, is afhankelijk van het soort machine. Daarover informeren we je graag. Nadat je de betonvloer geschuurd hebt, kun je de vloer gaan afwerken met de door jou gekozen vloerafwerking.

Betonvloer polijsten

Ben je op zoek naar die mooie uitstraling die beton heeft? Kies er dan voor om uw betonvloer te polijsten en daarna te voorzien van een coating. Een betonvloer polijsten is een techniek waarbij schuurmachines het oppervlak verdichten en van een glanslaag voorzien. Een betonvloer polijst je met een diamantschuurmachine. Begin eerst met het schuren van de betonvloer met een grove korrel en bouw daarna af naar een fijnere korrel. Polijst je betonvloer twee à drie keer.

Voor een goed vloer advies

Schuimbeton storten, een betonvloer storten, egaliseren, schuren of polijsten: wij vertellen je meer over deze tak van sport beton storten. Én helpen je met het maken van de juiste keuze qua materialen en gereedschap. Wij heten je van harte welkom in de showroom van Woodstock vloeren om alles te vertellen ook bij jou thuis.

Reacties zijn gesloten.